B6 vitamin

b6 vitamin
b6 vitamin

A B6 vitamin számos élelmiszerben megtalálható, a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozó piridoxin. Szerencsére ritkán találkozunk vele, hányinger csillapítására szokta az orvos javasolni. Szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből.

Állati eredetű élelmiszerek közül a májban, lazacban, tőkehalban, növények közül a burgonya, gabonafélék, száraz hüvelyesek, élesztő, zöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak B6 vitamint. Mivel sok mindenben megtalálható, csak ritkán fordul elő belőle hiánybetegség. Egyes bélbetegségek, egyoldalú táplálkozás és egyes gyógyszerek szedése vezethet a hiány kialakulásához.

A B6 vitamin segít az aminosavak átalakításában, az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében, a bőrfelület épségben tartásában, az idegrendszer működésében.

A fogamzásgátló tabletták, szív és érrendszeri gyógyszerek és bizonyos antibiotikumok, a dohányzás és alkohol fogyasztás csökkentik a hatását. Hiánytünetként görcsös rohamok, hányás és hasmenés, agy és idegrendszeri érzékenység jelentkezhet, bőrünkön túlzott faggyútermelés léphet fel.

A B6 vitamin enyhíti a terhesség alatt a reggeli rosszullétet. Szintén előnyös lehet a cukorbetegeknél, akiknél fokozottabb az idegkárosodás veszélye. Sok depresszióban szenvedőnek is alacsony a B6 vitamin szintje. Csökkenti még az asztmás rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

A napi szükséges bevitel nőknél: 1,2 mg, férfiaknál: 1,9 mg. Terápiás adagoknál az orvos ennél jóval nagyobb adagokat írhat fel.

Mielőtt étrend kiegészítőként kezdi el alkalmazni, kérdezze meg orvosát, mert hosszú távú nagy mennyiségű alkalmazása esetén idegkárosodást okozhat!