C-vitamin

C-vitamin
5 (100%) 3 szavazat
C-vitamin
C-vitamin

A 16.században a skorbut idején vették észre, hogy a friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával megelőzhető a betegség. 1932-ben sikerült Szent-Györgyi Albertnek kivonnia a paprikából a c-vitamint/aszkorbin sav/ és ennek köszönhetően később az előállítás is megkezdődött.

Ma már a gyerekek is tudják, mi az a c-vitamin, főleg a téli időszakban igyekszünk a legtöbbet magunkhoz venni belőle.

Azon kívül, hogy erősíti immunrendszerünket és ellenálló képességünket, számos jótékony hatása ismert. Segít a c-vitamin a csontok, fogak, fogíny, ízületek egészségesen tartásában. Regenerálja az izmokat, csökkenti a fáradtságot, támogatja a méregtelenítést.

A szürke hályog kialakulása összefüggésbe hozható a c-vitamin hiánnyal.

Fogíny vérzés, lassú sebgyógyulás, orrvérzés, visszeresedés is utalhat arra, hogy szervezetünknek több c-vitaminra van szüksége.

Mivel könnyen távozik szervezetünkből a vizelettel, ezért inkább napi többszöri bevitelét javasolják.

Ezenkívül nagyobb mennyiség javasolt megbetegedés esetén/ főleg ha láz is van/, a terhesség és szoptatás idejére, a dohányosoknak, alkoholistáknak, túlzott fizikai megterhelés esetén, klimax alatt, idős kor stb.