Csalántea

csalán
csalán

Csalántea, a több ezeréves csoda gyógynövény főzete, avagy mire jó a csalán?

A csalánlevélből készített csalántea évezredes hagyományra tekint vissza. Felsorolni is nehéz azokat a területeket, hol jótékony hatást fejt ki. Régóta alkalmazzák méregtelenítőként, hisz fokozottan vér- és vesetisztító. Közben számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz- pl. Ha a tavaszi fáradtság ellen keresel egy hatásos megoldást, akkor a csalántea kitűnő választás, hiszen vitalizál, felfrissíti az egész szervezetet.
Nézzük részletesen a csalántea hatásait:

Méregtelenítés

A szervezetben sok salakanyag és méreg halmozódik fel, amik hosszú távon több problémát is okozhatnak. A csalántea fogyasztásával, rendkívül erős méregtelenítő hatásából adódóan, jelentősen fokozhatjuk szervezetünk ellenálló képességét. A méregtelenítő hatás abból következik, hogy fokozza a vér és vese tisztulást, ezáltal felgyorsul az anyagcsere. Túlzásba ezt sem szabad vinni, ha nem lépjük túl az ajánlott mennyiséget, akkor nem kell félni attól, hogy kimossa a szervezetből a vitaminokat. Sőt, éppen ellenkezőleg…

Vitamin tartalom

Magas vas, K, B2, C vitamin tartalommal rendelkezik, valamint nagy mennyiségben foszfátot, szelént, aminósavat tartalmaz egy finom csésze csalántea.

Húgyuti fertőzések, premenstruáció tünetek csökkentése, felfázások ellen

Talán kevesebben gondolják, de a csalánteának baktériumölő hatása is van. Csökkenti a vér hugysavszintjét és keringés javító, ebből következően ekcémások és szénanáthások szívesen fogyasztják, hiszen enyhíti a tüneteket.
Tisztító hatásából adódóan enyhíti a premenstruációs tüneteket, mert csökkenti a szervezet folyadékvisszatartását.

Érdekességek a teljesség igénye nélkül…

Ki gondolná, hogy ez a nagyszerű csodanövény, mint a csalán, alkalmas hajhullás kezelésére?
Elősegíti a bőrtisztulást, ízületi gyulladást csökkenti.
Köszvény és reuma ellen is ajánlják.

A gasztronómia szerelmesei is alkalmazhatják kreatívan a csalán fiatal leveleiből készíthetnek csalánlevest, csalánfőzeléket, de számos recept található, mint pl. ez a finom csalánkrémleves.

Ha ezek után kedvet kaptál egy csésze csalántea kortyolgatásához, akkor nagy tisztelettel és bizalommal ajánlom a híres fűvesember, Gyuri bácsi tanácsát…