E-vitamin

E-vitamin
E-vitamin

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, mely antioxidánsként sok betegség megelőzésében játszik szerepet. Véd a szív és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekkel szemben. Csökkenti a koleszterin szintet, megelőzhető vele az érelmeszesedés.
Sebeket és műtét utáni vágásokat érdemes bekenni E-vitamin olajjal, hogy elkerüljük a csúnya hegesedést.
Erősíti a hajszálakat és körmöket, késlelteti bőrünk öregedését.
Mivel az emberi szervezet nem tud belőle megfelelő mennyiséget előállítani, ezért tápanyag formájában kell hozzájutnunk.

Főleg olajos magvak fogyasztásával juthatunk legkönnyebben E-vitaminhoz. A teljes kiőrlésű gabonák, búzacsíra, tej, tojás, spenót és brokkoli is kiváló E-vitamin forrás.

Amennyiben nem jut szervezetünk megfelelő mennyiséghez gyengül az immunrendszerünk. Emellett idegesség, feszültség, gyengült emlékező képesség, kettős látás, járás zavar, izomgörcs is utalhat erre. Csökkenti a vörösvérsejt élettartamot és májsejtelhalást és látásgyengülést okoz.

E-vitamin pótlása különösen ajánlott dohányosoknak, időseknek, sportolóknak, lábadozó betegeknek és alkoholistáknak. Ügyeljünk a túlzott fogyasztás elkerülésére, mert gátolja az A-vitamin felszívódását és K-vitaminhiány léphet fel.