D-vitamin

D-vitamin
D-vitamin

A szervezetünknek számos vitaminra és nyomelemre van szüksége az egészséges működéshez. A zsírban oldódó D-vitamin fogyasztását már csecsemő kortól kell elkezdeni pótolni, hiszen a csontok és fogak megfelelő növekedését és erősségét segíti. Ezenkívül jó a szívműködésre, idegrendszerre, a szervezet ólommentesítésére és immunerősítő.

Mivel a csecsemők és kisgyerekek csontozata és fogazata fejlődik a leggyorsabban, ezért számukra kifejezetten fontos a D-vitamin mindennapos pótlása. Részükre csepp formájában kapható a gyógyszertárakban és 3 éves korukig kötelezően adni is szükséges. Bár a csontfejlődés és fogváltás a serdülőkor végéig tart, mégis csak kevesen adják a D-vitamint továbbra is a gyermeküknek.

A nők a menopauza során sokat vesztenek a csontsűrűségükből, ezért számukra is kiemelten fontos lenne a vitaminpótlás. Az időskori csípőtáji törés is jóval kevesebb lenne a mindennapos D-vitamin fogyasztásnak köszönhetően. Kutatások szerint a magyar lakosság minden ötödik tagja a tél végére súlyos D-vitamin hiányban szenved. Hiánya rövidlátást, izomgyengeséget, fogkihullást, alvászavarokat és depressziót okozhat.

D-vitaminok közül a D3-vitamint tudja legjobban hasznosítani a testünk.
Szervezetünk napozással, a bőrünkön keresztül is elő tudja állítani a megfelelő mennyiséget, ha legalább fél órát kint tudunk tölteni a napon. A borongósabb időktől tavaszig az étkezésünkkel is segíthetjük a megfelelő mennyiségű D- vitamin szükségletünket kielégíteni.

A csukamájolaj, hering, lazac, makréla, máj és a tojás is gazdag benne.

Gyerekek számára napi 5mcg, felnőtteknek pedig 10mcg-ra van szükségük.